Laman Webantu   KM2: 6439 File Size: 35.6 Kb *

| KM2 Index |


TAG SP 496: Salon: Semua Untuk Satu, Yang Satu Untuk Minyak
By Damien Cave

1/12/2001 1:09 am Sat

Salon.com

Semua Untuk Satu, Yang Satu Untuk Minyak

(All for one, and one for oil)

Oleh: Damien Cave

Pertalian pentadbiran Bush dengan industri minyak dan gas adalah sedalam telaga minyak di tengah laut. Keluarga Presiden Bush telah lama menguruskan syarikat minyak sejak 1950 lagi. Timbalan Presiden Dick Cheyney telah menghabiskan masa di akhir 90-an sebagai CEO (Chief Executive Officer) Halliburton, sebuah syarikat perkhidmatan industri minyak yang TERBESAR di dunia. Penasihat Keselamatan Negara Amerika, Condoleezza Rice adalah salah seorang anggota lembaga Chevron, yang menyemadikan nama beliau pada sebuah kapal membawa minyaknya. Setiausaha (Menteri) Perdagangan Donald Evans pernah menjadi CEO kepada Tom Brown Inc. - sebuah syarikat gas yang mempunyai kawasan penggerudian di Texas, Colorado dan Wyoming.

Pertalian itu semua tidak berakhir dengan peribadi yang ternama. Keluarga Osama bin Laden dan beberapa ahli istana Arab Saudi telah banyak menyumbang kepada peneguhan usaha perniagaan keluarga Bush, termasuklah di waktu industri tenaga Amerika bertungkus lumus membantu Bush untuk menang pilihanraya (menjadi gabenor Texas dan presiden Amerika). Daripada sepuluh penyumbang terbesar kepada kutipan dana untuk mengongkosi program pilihanraya Bush, enam penyumbang itu mempunyai pertalian dengan perdagangan minyak ataupun pernah terlibat dalam industri itu, demikian laporan yang disebut oleh 'Center for Public Integrity'.

'Memang tidak dinafikan bahawa ini (pentadbiran Bush di White House) adalah satu pentadbiran industri minyak,' kata Peter Eisner, seorang ketua pengarah sebuah pertubuhan NGO yang membuat kajian terhadap kempen kawangan Bush. 'Anda tidak boleh membincangkan kerjaya George Bush Sr. (bekas presiden) ataupun anaknya yang menjadi presiden sekarang tanpa bercakap mengenai industri minyak.'

Akan tetapi, ada perkara lain di sebalik setiap percakapan itu - keperluan menentukan dengan jelas bagaimana pertalian kepada industri minyak dan gas membawa kesan kepada dasar pentadbiran dalaman dan juga luar negara adalah satu perkara juga. Berapa besarkah cengkaman pengaruh industri minyak itu? Apakah pengeboman Afghanisan itu sebahagiannya -- seperti tohmahan ramai pengkritik - satu usaha industri minyak mahu menyediakan satu laluan paip gas dan saluran paip minyak? Apakah pentadbiran Bush berupaya bertahan mengelak daripada bergocoh dengan Arab Saudi? -- negara asal kepada (apa yang dikatakan) 15 dari 19 perampas pesawat udara -- kerana tidak mahu menyusahkan Exxonmobil dan beberapa syarikat minyak yang lain yang mempunyai pelaburan besar di sana? Ataupun lebih menganehkan, apakah hubungan baik dan erat antara Bush dan keluarga istana Saudi mampu menambah tekanan terhadap Israel untuk mempersetujui satu perundingan damai?

Apakah semua ini begitu mudah lenggoknya? Sejak Peperangan Dunia Kedua, industri minyak kerap diperalatkan oleh kerajaan AS sebagai sasaran dasar luar negara, dan bukan sebaliknya. Semua presiden telah secara amnya memahami kepentingan ekonomi minyak, peranannya sebagai pelicin yang memacu kapitalisme. Malahan, pentadbiran yang paling konservatif selalu memberii penekanan kepada matlamat geopolitik - contohnya ialah pengekangan kuasa dan pengaruh Soviet Union - dengan menyisihkan kepentingan industri minyak. Beberapa rencana tenaga pentadbiran Bush menunjukkan betapa pentadbirannya tidak akan mengambil jalan lain daripada tradisi bertolak ansur ini.

Masalah yang terdapat pada tradisi ini menunjukkan bahawa apa yang disebut 'cheap oil strategy' (strategi minyak murahan) kelihatan semakin jelas sebagai satu kegagalan. Konsep bergantung kepada keluaran minyak di seberang laut sudah menunjukkan peningkatan sejak dekad yang lalu - sama peningkatannya dengan sentimen anti-Amerika yang membuak di dunia Arab -- membuatkan pembekalan minyak asing kelihatan semakin kurang selamat. Lagipun, beberapa bentuk dasar negara yang mendesak diwujudkan cara penyimpanan dan pembangunan sumber tenaga yang boleh dikitar nampak semakin menonjol, kalaupun dianggap masih tidak perlu.

Demikianlah kedudukan keadaan yang menjadikan pentadbiran Bush begitu penting, bukan disebabkan rencana persekongkolan Bush-Cheyney mahu terus mengganyang Iraq untuk memberi keyakinan dan laluan yang selamat kepada ExxonMobil, (walaupun perkara itu adalah bukan dianggap sesuatu yang sungguh menjaminkan) tetapi inilah dia kumpulan manusia di dunia ini yang diharap dapat melakukan perubahan kepada pelbagai persoalan yang ada sangkut-paut kepada sumber tenaga. Semua rakan dan taulan mereka, kewangan, dan pendapat dunia mereka adalah dipacu oleh pelicin berminyak.

Hubungan Bush kepada industri minyak tidak pula bererti bahawa industri minyak menentukan hala-tuju dasar luar negara. Tetapi ada satu bentuk jaminan yang mereka sarankan bahawa tidak ada sebarang pertukaran dalam dasar tenaga Amerika. Selagi Bush dan Cheyney berpengaruh di persada kuasa, penggunaan minyak secara banyak akan terus terpasak.

Kemesraan minyak dan politik adalah satu tradisi keluarga Bush. Selama beberapa generasi, keluarga dan sahabat mereka telah bergelumang dalam industri tenaga, dengan berulang-alik di beberapa bilik persidangan pengarah syarikat minyak dengan ruang legar di Washington.

Datuk kepada presiden Bush sekarang, telah melakar corak industri minyak Amerika. Sebelum dia memenangi kerusi senate Connecticut pada 1952, dia telah membantu anaknya George Bush (bekas presiden Amerika selepas Reagan) menerima sumbangan sebanyak $350,000 dollar untuk memulakan satu syarikat minyak yang dinamakannya Zapata Petroleum.

Ketika Bush masih menjadi senator dulu dia telah mencongak perihal industri minyak dan peranan anaknya ketika dia berada di Washington. Mengikut yang ditulis oleh Herbert Palmer, 'George Bush: The Life of A Lone Star Yankee', ada satu sumbangan paling besar yang muncul satu tahun setelah Bush menjadi seorang senator. Ketika itu dia telah membentang satu ura-ura untuk kerajaan pusat menarik cukai daripada perniagaan seberang laut - termasuk minyak - untuk menyumbang kepada satu tabung dana kerajaan pusat untuk pendidikan. Atas nama hak asasi perdagangan setiap negeri dan perniagaan bebas, rang undang-undang itu telah gagal diluluskan. Inilah yang membantu syarikat minyak termasuk Zapata untuk berkembang maju. Malahan, sejurus selepas gagalnya pembentangan rang undang-undang itu, Zapata melompat menceburi usaha penggerudian di kawasan samudera - dan berkesudahan dengan Zapata menjadi satu usaha perniagaan yang paling berjaya.

Ketika harga minyak naik melompat pada 50-an sehingga 60-an dulu keadaan keuntungan yang melimpah ruah itu memberikan peluang kepada George Bush untuk menyauk keuntungan yang besar. Sekaligus dia mengenali lebih ramai kawan, terutama sekali James Baker, yang kemudiannya menjadi seorang peguam kepada syarikat minyak milik Bush pada 1963, selepas penyatuan Zapata dengan Penn untuk bertukar nama menjadi Pennzoil.

Kemudian, Bush membawa bersama kawan-kawannya ke Washington. Mula-mula dia menjadi seorang ahli Dewan, kemudian menjadi ketua kepada Jawatankuasa Republican National dan naik setakuk menjadi timbalan presiden sebelum naik terus teratas menjadi seorang presiden. Ketika itu dia tidak memilih ramai orang yang berkaitan dengan industri minyak untuk mengganggotai pentadbirannya seperti yang dilakukan oleh anaknya. Namun, seperti juga Prescott Bush, tidak pula dia mahu berkecuali dalam hal ehwal minyak dan menggunakan kuasa untuk meraih peluang menonjolkan industri itu. Peranannya yang paling terserlah menguntungkan industri minyak bemula pada 1981. Ketika beliau memegang pangkat sebagai timbalan presiden kepada Ronald Reagan, dia bertindak menyonsang pendirian Rumah Putih dan pergi melawat Arab Saudi untuk merayu agar dihentikan penggelonsoran harga minyak. Namun, Bush mempertahanakan tindakannya itu dengan berkata bahawa dia hanya melindungi kepentingan keselamatan Amerika secara melindungi pengeluar dalam negara, yang mempunyai kos yang lebih tinggi berbanding pengeluar di Teluk Parsi. Tetapi harga minyak yang tinggi, memberikan keuntungan lain pula: dengan melindungi industri pekerjaan dalam negara, ia membantu memperkasakan kempen yang bermula di Texas pada 1980, untuk menjulangnya menjadi presiden.

Harga minyak yang tinggi juga membantu secara jelas anak Bush, George W. Bush yang memulakan kerjayanya pada 1978 - 12 tahun selepas ayahnya menjadi ahli Kongres Amerika -- dan ketika itulah beberapa orang rakan ayahnya melabur dalam satu syarikat minyak yang dinamakan 'Arbusto' (perkataan Sepanyol ini sama maknanya dengan perkataan 'Bush' dalam bahasa Inggeris, yakni 'semak-samun' laaaa!!!! Soalannya sehingga kini apakah yang dia semak dan apa pula yang dia samun? Semacam seorang kawan barunya yang sudah menjadi diktator sejak 20 tahun lalu di rantau ini laaa!!!!). Berbeza dengan ayahnya, George W. Bush telah menguruskan syarikat itu dengan akaunnya sentiasa berdakwat merah. Seperti yang didedahkan oleh Joe Conason dalam tulisannya di Harper's, tahun lalu, sebelum pilihanraya presiden bermula, pelabur asal syarikat itu dan ramai orang lain telah menyumbang dana untuk mengapungkan syarikat itu sebanyak tiga kali. Tetapi akhirnya setelah jelak dengan proses penyelamatan itu, syarikat itu telah bergabung dengan Harken Energy pada 1986, dan ini telah melengkapkan petanda betapa berpengaruhnya Bush dengan pucuk pimpinan negara. Dua tahun selepas pergabungan itu, Abdullah Taha Bakhash, seorang bekas pengarah jabatan cukai pendapatan Arab Saudi, telah membeli 11 peratus saham Harken melalui syarikatnya Traco International. Pada tahun yang sama Harken menang satu kontrak menggerudi minyak di Bahrain.

'Harken tidak mempunyai sebarang pengalaman peringkat antarabangsa ketika itu,' kata Eisner di Centre for Public Inegrity (CPI) yang menerbitkan satu laporan yang terperinci bagaimana Bush naik melonjak dalam satu tajuk yang berjodol 'The Buying of The President: 2000' (Bila Wang Menentukan Presiden: 2000). Eisner menyebut betapa 'Itulah pertama kali mereka berdagang di luar negara.'

Beberapa laporan akhbar ketika itu mempersoalkan motivasi Bahrain. Malahan Wall Street Journal yang selalunya suka berdiam dalam hal itu telah melaporkan pada 1991 betapa kontrak itu 'adalah satu usaha untuk menyedapkan seorang anak presiden.'

Keluarga Bush telah menafikannya dengan berkata bahawa kontrak itu diperolehi dengan sah. Bagaimanapun, kontrak di Teluk Parsi itu melonjakkan Bush untuk berhubungan rapat dengan kumpulan elit istana Saudi dan melakar satu laluan kencana yang sungguh pantas dan sungguh berharga.

'Perkara itu bukan merupakan satu hal kontrak sahaja,' kata Eisner. 'Ia ada sangkut paut kepada kisah Harken menjadi satu alat yang memperkasakan 'Texas Rangers' (satu pasukan permainan) dan persiapan untuk menjadi gabenor Texas. Ini bukan perkara kebetulan. Perjanjian kontrak di Bahrain adalah merupakan tiang seri kepada kehidupan Bush.'

Beberapa pakar mencadangkan perkara itu tidaklah sesuatu yang buruk, apabila satu keluarga presiden yang memang pakar dalam industri minyak terbabit dalam kontrak semacam itu. Lagipun minyak adalah komoditi penting yang menyumbang kepada keselamatan negara dan ekonomi dalam negara. Soalnya, Bush sudah menjadi begitu taksub untuk menjadikan kepentingan minyak sebagai teras yang menentukan dasar tenaga dan persekitaran negara. Selepas menerima sumbangan yang berjuta banyaknya daripada industri minyak ketika berkempen untuk menjadi gabenor Texas, dia telah meluluskan perundangan yang memberikan pengecualian cukai kepada pengeluar bahan tenaga tempatan, dan pada 1997, dia membenarkan mereka untuk menulis draf undang-undang mereka sendiri. Apabila dia mengetahui bahawa agensi kerajaan negeri Texas mahu merencana menyekat janakuasa elektrik yang dibina sebelum 1971 dikecualikan daripada perundangan pencemaran alam negeri itu, Bush telah mengajak dua orang pakar menyediakan satu rencana alternatif: Vic Berghini daripada Marathon Oil Inc. Dan Ansel Condray seorang pegawai daripada Mobil.

Rencana alternatif itu mencadangkan satu program penyusutan keluaran pencemaran secara sukarela yang tidak akan mendera syarikat yang mengengkari kawalan ketat. Sudah tentu progam itu gagal. Satu kajian yang dilaksanakan oleh 'Environmental Defense Fund' (Dana Perlindungan Alam Sekitar) yang diterbitkan enam bulan selepas Bush mengumumkan program nya mendedahkan betapa hanya tiga syarikat daripada sejumlah 26 syarikat minyak yang betul-betul telah mengurangkan keluaran asap yang mencemar. Dua tahun kemudian, disebabkan tekanan masyarakat, Bush telah meluluskan satu rang undang-undang menghendaki janakuasa mengurangkan kepulan asapnya sebanyak separuh yang sedia ada, sebelum 2003. Namun ada pengecualiannya, segala permohonan yang diminta oleh industri itu masih dikekalkan.

Kisah politik Bush memang disokong-kuat oleh masyarakat minyak, baik di dalam kerajaan mahupun di pihak swasta. Bush terus menggunakan kuasanya sebagai seorang presiden untuk membantu kawan-kawan dalam industri minyak, sedangkan Cheyney menggunakan pengalaman dan hubungan lamanya dalam kerajaan dulu untuk memperbaiki temboloknya.

Iraq sudah dijadikan satu contoh yang sungguh dramatik. Sama ada secara sedar ataupun sebaliknya, Cheyney telah melanggar tatasusila peribadinya untuk menaikkan keuntungan syarikat minyaknya. Pada Ogos 2000, dia telah memberitahu Sam Donaldson, bahawa, sebagai ketua Haliburton, 'saya mempunyai satu pendirian tidak akan mengapa-apakan Iraq, termasuk melakukan sesuatu yang dianggap sah daripada kacamata undang-undang.' Namun, seperti yang didedahkan oleh Financial Times, Cheyney telah merestukan penjualan kepada Iraq yang bernilai $23.8 juta dollar pada 1998 dan 1999. Cheyney yang pernah mengaut gaji bernilai $36 juta dollar sebelum menjadi timbalan presiden, sebenarnya telah menyauk keuntungan yang tinggi ketika proses menghancurkan Iraq didalanginya ketika menjadi Setiausaha Pertahanan Amerika ketika Perang Teluk dulu. Walaupun penjualan pelantar minyak dan segala kelengkapannya itu adalah perniagaan yang sah, ada satu resolusi PBB yang memberi hak kepada Iraq untuk membina semula industri minyaknya -- penjualan Cheney itu dibuatnya melalui anak syarikat di Eropah 'untuk mengelakkan hubungan tegang dengan Washington dan membahayakan perhubungan mereka dengan kerajaan Saddam Hussein,' demikian laporan Financial Times pada 8 November 2000.

Cheyney juga telah membantu Haliburton mendapat durian runtuh daripada pinjaman yang diberikan oleh kerajaan Amerika. Dia berjaya mendapatkan pinjaman bernilai $1.5 billion dollar untuk Halliburtgon berasaskan skim pembiayaan yang disokong oleh caruman cukai -- dan ini adalah satu pinjaman yang amat besar berbanding $1000 juta dollar yang pernah mereka pinjam dalam tempoh lima tahun sebelum Cheyney mengambil alih syarikat itu. Ketika Cheyney menafikan bahawa lonjakan Halliburton tidak ada kena mengena dengan kedudukannya sebagai timbalan presiden, beberapa dokumen Jabatan Negara yang diperolehi oleh Los Angeles Times menunjukkan betapa pegawai kerajaan Amerika telah membantu mengiklan Halliburton di Asia dan juga Afrika. Malahan sebuah anak syarikat Halliburton yang bergiat cergas dalam kelengkapan perang - Brown & Roots - merasakan nikmat kemewahan sebaik sahaja Cheyney mengambil-alih syarikat itu. Dalam tempoh 1990 hingga 1995, nilai kontrak syarikat hanya sekitar $1.2 bilion dollar. Tetapi setelah Cheyney mengambil-alih kontrak yang diperolehi antara 1995 hingga 2000 naik mencanak sehingga $2.3 billion dollar.

Beberapa pegawai pentadbiran Bush telah mendapat keuntungan daripada pengalaman lama mereka ketika bertugas dengan kerajaan. Ayah Bush dan bekas setiausaha negara Amerika ketika pentadbirannya, James Baker -- adalah peguam yang memperjuangkan Bush ketika dia menghadapi masalah perkiraan undi di Florida - kini bertugas di Carlyle Group, sebuah firma pelaburan yang baru-baru ini menerima pelaburan daripada keluarga bin Laden dan ahli keluarga Arab Saudi yang lain. Bekas Setiausaha Negara kerajaan Reagan, George Schultz menganggotai lembaga pengarah Chevron sebelum kemunculan Condoleeza Rice.

Rice menjadi ahli lembaga Chevron pada 1991, setelah berkhidmat setahun lamanya di Majlis Keselamatan Negara Bush Sr. Dia telah dibayar $35,000 setahun dalam bentuk 'annual retainer' (pampasan tahunan), $1,500 dollar bagi setiap persidangan yang dihadirinya, dan kemudahan membeli saham bernilai ratusan ribu dollar, mengikut catatan dokumen yang sahih. Dia dikatakan telah ditawarkan semua itu kerana pengalamannya dengan bekas Soviet Union, jauh lebih lama sebelum pesawat perang Amerika menabur bom di Afghanistan yang berjiran dengan beberapa negara bekas Soviet Union itu. Dia banyak menghabiskan masa di Chevron untuk kerja-kerja merencana penggerudian minyak di Lautan Caspian. Chevron (bersama Mobil) sudahpun mengeluarkan 70 peratus minyak syang dikeluarkan di kawaan minyak Tengiz di Kazakhstan, mengikut laporan Ahmed Rashid dalam bukunya 'Taliban'. Syarikat itu sudahpun berusaha kuat untuk merencana pembinaan saluran paip yang membolehkan dipertingkat pengeluaran minyak. Pada 1993, ketika Rice menjadi anggota lembaga pengarah, syarikat itu telah merencana satu projek untuk membina saluran paip menghala kepada satu pelabuhan Russia di Lautan Hitam. Pihak pembangkang di Russia telah menentangnya dan projek itu terpaksa ditunda kepada satu masa yang tidak ketahuan tempohnya. Namun, Chevron masih memegang 45 peratus saham dalam projek itu -- setelah diambil-kira hubungan mesra antara Russia-Amerika, ramai yang menjangkakan projek itu akan berjaya juga akhirnya.

Hubungan yang semakin mesra antara A.S dan Iran akan turut mencerahkan masadepan Chevron. Ketika perundingan mengenai saluran paip mnembabitkan telaga minyak Tengiz itu gagal beberapa tahun dulu, Chevron telah meminta pentadbiran Clinton meluluskan satu lesen yang boleh 'ditukar-ganti'. Keizinan itu membolehkan minyak daripada telaga Tengiz diangkut dengan kapal merentasi lautan Caspian ke Iran, dan sebagai bayarannya, Chevron dibolehkan menjual minyak Iran yang sama harganya daripada Teluk Parsi. Permohonan dan cadangan itu tidak pernah diluluskan, tetapi apabila diambil-kira hubungan baik Rice dalam hal ini, ramai yang mengesyaki bahawa Chevron tidak lama lagi akan memainkan peranan besar dalam dasar luar Amerika, sama ada di Iran ataupun di Caspian.

Para pengkritik pentadbiran Bush menyatakan bahawa stabiliti rantau Caspian akan menguntungkan semua kawan Rice di Chevron, dan seandainya dia kembali semula menganggotai lembaga pengarah syarikat itu. Mereka juga berpendapat, usaha bergantung terus kepada minyak Saudi akan memberi keuntungan kepada syarikat lama Cheyney dan ayah Bush, dan akhirnya presiden akan turut untung sama apabila wasiat bapanya menjadi kenyataan.

Akan tetapi, sudah semakin terdedah sekarang ini, betapa nafsu serakah syarikat minyak mencampuri perjalanan dasar luar Amerika mencetuskan kesannya. Setidak-tidaknya, serangan penganas telah menumpulkan pengaruh industri tenaga. Sebelum September 11, Arab Saudi telah dilapor mendesak AS menekan Israel untuk bersetuju berdamai dengan Palestin. Mengikut laporan Newsweek, Bush sudah menunjukkan riak persetujuannya. Tetapi setelah berlakunya episod ngeri Sept. 11 itu, kemungkinan Amerika sanggup menyetujui permohonan Saudi itu telah menghilang, disebabkan (apa yang dikatakan) wujudnya banyak kaitan Saudi kepada serangan itu.

Dalam hal ini sejarah laluan pengaruh minyak terhadap dasar luar Amerika memang mendasari laluan sejarah negara itu. Pengajian semula segala bahan bukti yang ada menunjukkan betapa masa sebagai penentuannya, industri minyak itu sudah semakin kehilangan sengat pengaruhnya. Tetapi itu tidak bererti bahawa pentadbiran Amerika yang ada, akan melakukan sesuatu yang radikal untuk merobah pergantungan AS terhadap minyak luar negara - lainlah kalau Bush meniru gelagat Nixon mengejutkan China dengan melawatnya, dan menggunakan hubungan rapatnya dengan industri minyak itu untuk memaksa persetujuan terhadap bahan tenaga yang boleh dikitar semula dan simpanannya.

Tamat.

Catatan: Damien Cave ialah seorang penulis kanan di Salon.

Terjemahan: SPAR
Asal:

http://www.workingforchange.com/article.cfm?ItemId=12359

All for one, and one for oil

No administration has ever been more in bed with the energy industry

Damien Cave Salon.com 11.19.01

The Bush administration's ties to oil and gas are as deep as an offshore well. President George W. Bush's family has been running oil companies since 1950. Vice President Dick Cheney spent the late '90s as CEO of Halliburton, the world's largest oil services company. National Security Advisor Condoleezza Rice sat on the board of Chevron, which graced a tanker with her name. Commerce Secretary Donald Evans was the CEO of Tom Brown Inc. -- a natural gas company with fields in Texas, Colorado and Wyoming -- for more than a decade.

The links don't end with personnel. The bin Laden family and other members of Saudi Arabia's oil-wealthy elite have contributed mightily to several Bush family ventures, even as the American energy industry helped put Bush in office. Of the top 10 lifetime contributors to George W.'s war chests, six either come from the oil business or have ties to it, according the Center for Public Integrity.

"There's no denying that this is an oil administration," says Peter Eisner, managing director of the nonprofit, nonpartisan watchdog group that conducted the study of Bush's campaign finances. "You can't talk about the career of any George Bush -- father or son -- without talking about oil."

But talking is one thing; determining exactly how the ties to the oil industry affect domestic and foreign policy is another. How much influence does the oil industry have? Is the U.S. bombing Afghanistan in part because -- as antiwar critics have claimed -- the industry wants to clear a path for oil and gas pipelines? Will the Bush administration steadfastly avoid confrontation with Saudi Arabia -- home of 15 of the 19 suspected hijackers -- because it doesn't want to upset ExxonMobil and the other oil companies with a deep Saudi stake? Or, even more intriguingly, could the close ties between Bush and the Saudis lead to increased U.S. pressure on Israel to create a peace settlement?

Or is this too simplistic? Since at least World War II, the oil industry has often been forced by the U.S. government to serve foreign policy objectives, rather than the other way around. Presidents have generally accepted oil's economic significance, its role as the grease that makes capitalism go. But even the most conservative administrations have regularly emphasized geopolitical objectives -- Soviet containment, for example -- at the expense of oil industry interests. Aspects of Bush's energy plan suggest that even this administration will not break the give-and-take pattern.

The problem, however, is that this pattern, the so-called "cheap oil strategy" looks more and more like a failure. Foreign oil dependence has risen over the past decade while now -- with anti-American sentiment growing in the Arab world -- foreign oil supplies are looking increasingly insecure. More than ever, some kind of national policy pushing both conservation and the development of renewable energy resources seems eminently prudent, if not necessary.

And that's where the current makeup of the Bush administration becomes crucial -- not because Bush-Cheney and company plan to invade Iraq to make it safe for ExxonMobil, (although that's not totally beyond the bounds of possibility) but because these are the last men and women in the world to expect radical change from on questions related to energy. Their friends, finances, and worldviews are all oil-drenched.

George W.'s ties to oil don't prove that the industry decides our every foreign policy move. But they do just about guarantee, for all practical purposes, that nothing significant will change in American energy policy. With Bush-Cheney in power, oil addiction is here to stay.

The fusion of oil and politics is a Bush family tradition. For generations, the Bushes and their friends have been shuttling back and forth between energy industry boardrooms and Washington's hallowed halls.

Bush's grandfather, Prescott Bush, initiated the pattern. Shortly before winning a Connecticut Senate seat in 1952 he helped his son George raise $350,000 to start what would become Zapata Petroleum.

Sen. Bush also regularly looked out for the oil industry and his son's interests while in Washington. His biggest single favor, according to Herbert Parmet's book "George Bush: The Life of a Lone Star Yankee," came a year into his first Senate term, when he opposed legislation that would have federalized offshore resources -- including oil -- to raise money for education. In the name of states' rights and free enterprise, the bill's defeat helped both the oil companies and gave Zapata just what it needed to expand. In fact, soon after the legislation failed, Zapata moved into offshore drilling -- eventually one of Zapata's most lucrative ventures.

George Bush made millions during the '50s and '60s Texas oil boom, and he also made many friends, most notably James Baker, who became Bush's company lawyer in 1963 after Zapata merged with Penn to become Pennzoil.

Bush later brought his friends to Washington, first as a representative in the House, then as head of the Republican National Committee and finally as vice president and president. He didn't stock his administration as full of oilmen and women as his son has, but like Prescott Bush, he didn't mind doing the industry's bidding either. His most public act for oil came in 1981. While serving as Ronald Reagan's vice president, he departed from the White House's official stance and visited Saudi Arabia to plead for an end to sliding prices. Bush argued that he was simply trying to protect American security interests by protecting domestic producers, who have higher costs than their Persian Gulf counterparts. But higher prices had another benefit: by protecting domestic oil jobs, they helped shore up support in Texas for what would eventually become his successful 1988 presidential campaign.

Higher prices also directly helped Bush's son, George W. Bush. George W.'s oil career started in 1978 -- 12 years after his father first entered Congress -- when several of his father's friends invested in his firm, Arbusto ("Bush" in Spanish). Unlike his father, George W. spent much of his oil career in the red. As Joe Conason pointed out in Harper's last year before the election, the company's original investors and others bailed out his firm at least three times. But after a final act of corporate CPR -- a merger with Harken Energy in 1986 -- Bush's connections to power really paid off. Two years after the merger, Abdullah Taha Bakhsh, a former director of Saudi Arabia's income tax department, purchased an 11 percent stake in Harken through his company Traco International. That same year, Harken won a contract for oil-drilling in Bahrain.

"Harken had no international experience at the time," says Eisner at the Center for Public Integrity, which published a detailed account of Bush's rise to power titled "The Buying of the President: 2000." "It was their first out of country contract."

Press reports at the time questioned Bahrain's motivations. Even the normally reserved Wall Street Journal reported in 1991 that the contract "raises the question of ... an effort to cozy up to a presidential son."

The Bush family countered that the contract was well deserved. Regardless, the deal in the Persian Gulf gave Bush a direct tie to the Saudi elite and set Bush on a suddenly successful path.

"It's not just the matter of a single contract," Eisner says. "It also has to do with converting Harken into a player that was then converted into a stake in the Texas Rangers and a run for governor. It's not incidental. The Bahrain deal is central to Bush's life."

Some experts suggest that it's not necessarily a bad thing to have a presidential family so steeped in oil knowledge, given the importance of oil to both national security and the domestic economy. But Bush has shown a pervasive willingness to let oil interests define energy and environmental policy. After accepting millions from the industry during his run for governor, he signed into law tax breaks for state energy producers, and in 1997, he gave them a hand in writing their own rules. Upon hearing that Texas' state environmental agency planned to end an exemption that allowed power plants built before 1971 to avoid complying with state pollution laws, Bush tapped two people to come up with an alternative plan: Vic Beghini, an executive with Marathon Oil Inc. and Ansel Condray, an executive with Mobil.

The plan they came up with initiated a voluntary pollution reduction program that didn't punish companies for noncompliance and thus essentially failed. A study by the Environmental Defense Fund published six months after Bush announced the program revealed that only three of the 26 companies had actually cut their emissions. Two years later, under increasing public pressure, Bush signed a bill forcing power plants to cut their emissions in half by 2003 -- but the essential exemption, as the industry wanted, still stands.

The politicos surrounding Bush also have enjoyed warm government/oil-industry connections. While Bush used his elected position to help friends in his former industry, Cheney employed past government connections to improve his own bottom line.

Iraq provides the most dramatic example. Cheney, intentionally or inadvertently, went against his own edicts in order to pad his company's profits. He told Sam Donaldson in August 2000 that, as the head of Halliburton, "I had a firm policy that I wouldn't do anything in Iraq, even arrangements that were supposedly legal." And yet, as the Financial Times eventually proved, Cheney oversaw $23.8 million in sales to Iraq in 1998 and 1999. Cheney, who collected a $36 million salary before becoming vice president, essentially profited from the destruction of Iraq that he oversaw as secretary of defense during the Gulf War. And while the oil-rig and equipment sales were legal -- a 1998 U.N. resolution gave Iraq the right to rebuild its oil industry -- Cheney's firm sold through European subsidiaries "to avoid straining relations with Washington and jeopardizing their ties with President Saddam Hussein's government," according to a November 2000 Financial Times report.

Cheney also helped Halliburton obtain a windfall of U.S. government loans. He secured $1.5 billion in taxpayer-backed financing for Halliburton -- a massive increase over the $100 million loan it received during the five-year period before Cheney took over. And while Cheney has claimed that Halliburton's rise to power had nothing to do with his political stature, State Department documents obtained by the Los Angeles Times suggest that U.S. officials assisted Halliburton both in Asia and Africa. Even the domestic defense-contracting arm of Halliburton -- Brown & Root -- saw its fortune change drastically once Cheney took over. The company booked $1.2 billion in contracts between 1990 and 1995; with Cheney at the helm, contract awards spiked to $2.3 billion between 1995 and 2000.

Other Bush administration officials have also profited from past government experience and influence. Bush's father and his then Secretary of State James Baker -- the lawyer who fought for Bush during the Florida election fiasco -- work for the Carlyle Group, an investment firm that until recently collected investments from the bin Laden family and other members of the Saudi elite. Reagan's Secretary of State George Schultz sat on the board of Chevron before the arrival of Condoleezza Rice.

Rice joined the Chevron board in 1991, after serving for a year on Bush Sr.'s National Security Council. There, she earned a $35,000 annual retainer, $1,500 for every meeting she attended and stock options worth hundreds of thousands of dollars, according to SEC documents. She was reportedly hired for expertise in the former Soviet states, and long before U.S. planes started dropping bombs in nearby Afghanistan, she spent much of her time at Chevron working on prospective deals in the Caspian region. Chevron (with Mobil) already produces 70 percent of the oil coming out of the Tengiz oil field in Kazakhstan, according to Ahmed Rashid's book, "Taliban," and the company has been working hard to secure a pipeline that would allow more oil to be produced. In 1993, with Rice on the board, the company pulled together a pipeline project to carry oil to a Russian port on the Black Sea. Russian opposition eventually postponed the plan indefinitely but Chevron still holds a 45 percent stake in the project -- and given the present state of improved Russian-American relations, many suspect that project will eventually get off the ground.

The slowly improving relations between the U.S. and Iran could also help Chevron. When negotiations over pipelines from Tengiz broke down a few years ago, Chevron turned its focus toward the Islamic theocracy, asking the Clinton State Department for a "swapping" license. Approval would have allowed oil from Tengiz to be shipped across the Caspian to Iran while, in exchange, Chevron would be able to sell an equal amount of Iranian oil that would be shipped from the Persian Gulf. The proposal was never approved, but given Rice's ties, many have suspected that Chevron will soon play a larger role in American foreign policy, whether in Iran or the Caspian.

Critics of the Bush administration point out that a stabilized Caspian region could benefit Rice's friends at Chevron, and if she returns to the board, Rice herself. They also argue that maintaining dependence on Saudi oil could benefit Cheney's old firm and Bush's father, and ultimately, the president himself when an inheritance comes his way.

But there is no clear evidence, right now, of oil company desires affecting current U.S. foreign policy. If anything, the terrorist attacks have reduced the energy industry's influence. Before Sept. 11 Saudi Arabia was reportedly pushing the U.S. to pressure Israel into Palestine peace concessions and, according to a Newsweek story, Bush was beginning to comply. But after Sept. 11, the chance that the U.S. would accede to Saudi requests evaporated, given the numerous Saudi connections to the attacks.

In that sense, the trajectory of oil influence over foreign policy has continued upon its historical path. A review of the evidence suggests that over time, the oil industry has progressively lost power. But that still doesn't mean that the current administration is likely to do anything radical to alter U.S. dependence on foreign oil -- barring the unlikely event of Bush pulling a Nixon-visit-to-China shock, and using his oil ties to force a real commitment to renewable energy and conservation.

Damien Cave is a senior writer for Salon.