Laman Webantu   KM2: 6428 File Size: 3.2 Kb *

| KM2 Index |


TAG SP 492: ARN: Pinjaman IMF Turki Dilencong Kpd Israel
By Arabicnews

28/11/2001 11:06 pm Wed

Turkey-Israeli Politics
28/9/2001

Pinjaman IMF untuk Turki dilencongkan kepada Industri ketenteraan Israel

(IMF Loans for Turkey transferred to the Israeli Military industries)

Laporan akhbar Turki pada Jumaat lalu menyebut bagaimana pinjaman daripada IMF (International Monetary Funds) kepada Turki yang selama ini disebut-sebut oleh menteri ekonomi Kamal Darwish akan tiba, untuk menyelamatkan negara daripada dibanting oleh ekonomi yang merudum, rupanya telah digunakan untuk menyelamatkan beberapa syarikat industri ketenteraan Israel, dan bukannya untuk memulihkan ekonomi Turki.

Akhbar harian Turki 'Millet' berkata ia menjangkakan sekitar USD700 juta dollar daripada pinjaman IMF itu akan dikirimkan kepada syarikat pembuat Israel yang berkenaan. 'AMA', begitulah syarikat Turki itu, dan pinjaman Turki akan menyelamatkannya daripada dihenyak krisis kewangan yang pernah ditganggungnya untuk begitu lama. Kemudahan ini diberikan melalui satu perjanjian yang akan ditandatangani antara kementerian pertahanan Turki dan syarikat yang disebut namanya tadi untuk membolehkan pengubahsuaian kepada 170 buah keretakebal yang digunakan oleh angkatan tentera Turki .

Akhbar itu menjelaskan bahawa syarikat Israel itu akan menerima sebarang syarat daripada ketua turus angkatan tentera Turki untuk menurunkan harga tawaran tender (yang asal), dan memperuntukkan beberapa bahagian kepada beberapa syarikat Turki. Kemudian Turki dan Israel akan menandatangani perjanjian itu yang belum pernah dimeterai sejak bermulanya Millennium baru.

Terjemahan: SPAR
Asal:

http://www.arabicnews.com/ansub/
Daily/Day/011124/2001112404.html

IMF loans for Turkey transferred to the Israeli military industries

Turkey-Israel, Politics, 11/24/2001

Turkish news reports said on Friday that loans of the International Monetary Fund IMF the Turkish minister of the economy Kamal Darwish used to say it will arrive Turkey very soon in order to rescue the economy from its drastic recession, appeared to be used to rescue certain Israeli military industry companies instead of supporting the Turkish economy.

The Turkish daily Millet said that it is expected that a sum of USD 700 million of the IMF loans will be transferred to the Israeli manufacturing company " AMA" and this loan will rescue the company from the drastic financial crisis it has been suffering since a long period of time. This facility will be given for an agreement to be signed between the Turkish ministry of defense and the said company in order to renovate 170 tanks used by the Turkish land forces.

The paper explained that if the Israeli company will accept the conditions of the Turkish army chief of staff to reducing bid prices, and allocate part of the production for the Turkish companies, then Turkey and Israel will sign the largest arms deal between them since the beginning of the new Millennium.